Tilbage 24-03-2017

NGO´er og fødevareindustri giver mad-hjælp til udsatte


Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad, Spotmarket.dk, DLF og Dansk Cater vil hver uge uddele op til 500-1000 kilo overskudsmad/dagligvarer til 50 trængende og udsatte familier, som til daglig må klare sig for 50-100 kr. til mad. Projektet startes op den 3. marts i Odense og er, gennem Dansk DLF, støttet af nogle af de største leverandører af dagligvarer. Forhåbningen er at MADOVERSKUD bliver landets største indsats mod madspild.

MADOVERSKUD er den første del af en landsdækkende indsats, der sigter mod at komme omfattende madspild til livs. Samtidig bliver der givet en hånd til dem, der har svært ved at få deres madbudget til at slå til.

MADOVERSKUD skal sikre, at én af samfundets største og mest udsatte grupper, nemlig enlige forsørgere på overførelsesindkomst, får mere og bedre mad på bordet. Initiativtagerne bag  håber initiativet bliver det  og største varige tiltag med overskudsmad rettet mod netop denne gruppe.

Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og Spotmarket.dk  står bag initiativet og gennemfører det i samarbejde med Dansk Cater og Dansk DLF, der repræsenterer nogle af de største leverandører af dagligvarer i Danmark.

Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtaler: ”Vi er i Dansk Folkehjælp særligt glade for dette initiativ, fordi vi på denne måde kan hjælpe rigtig mange fattige familier med overskudsmad, som ellers havde udsigt til at blive destrueret uden gavn for nogen. Projektet er enestående, fordi det har gode muligheder for at afbøde den madunderskud som målgruppen lever med i deres dagligdag og fordi projektet har landsdækkende potentiale. Når vi i samarbejde dette mål, samtidig med at vi bekæmper spild af mad og gavner miljøet, gør det blot initiativet endnu mere bæredygtigt. Dansk Folkehjælp møder dagligt fattige familier igennem vores sociale arbejde, hvor vi ved hvor stor en forskel denne håndsrækning vil have for deres økonomi og levevilkår. Det er helt almindeligt for fattige familier at skulle leve dagligt på et meget lille madbudget . Det er en stor udfordring, og mere umuligt bliver denne jo længere tid man har været på eksempelvis kontanthjælp.”

Initiativet søsættes i første omgang i Odense som et pilotprojekt 3. marts 2017, men vil såfremt det viser sig bæredygtigt hurtigt kunne rulles ud flere områder af Danmark. Dansk Folkehjælp venter, at der i den periode vil blive uddelt 2-4 tons mad/måned til 50 familier i Odense, som har svært ved at få deres mad- og husholdningsbudget til at hænge sammen.

Hvis initiativet i Odense bliver en succes, er det hensigten at etablere uddelingssteder i hver af de fem regioner med to uddelingssteder i hver.

To supersygehuse eller 13,5 miliarder kroner
I Danmark smides der årligt 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Værdien af den spildte mad løber hvert år op i ca. 13,5 mia. kr., hvad der svarer til opførelsen af to supersygehuse.

En dansker spiser i gennemsnit 1 ton mad om året, så 700.000 tons spildt mad vil sådan cirka kunne brødføde alle indbyggere i Aarhus, Aalborg og Odense. 

Madspildet dækker over flere forhold. Meget mad bliver smidt ud, når sidste udløbsdato nærmer sig, eller hvis emballagen går i stykker. Op til 25 pct. af spildet sker i industrien og maden bliver destrueret, før den overhovedet når forbrugerne.

Initiativtager til projektet og Direktør i Spotmarket A/S, Michael Svendsen, siger: ”Vi møder stor interesse fra industrien, for at donere restpartier og overskudsproduktion til gavnlige formål, samtidig med at udsatte danskere ønsker at modtage. Derfor tilbyder vi på vores digitale markedsplads spotmarket.dk, at alle producenter og grossister kan levere fødevarer og andre dagligvarer som donation til projektet. Leverandørerne efterspørger en let og smidig måde at donere på. Samarbejdet med Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp, skal sikre at overskudspartierne fordeles effektivt, og når helt frem til de trængte familier. Projektet yder et seriøst bidrag til bekæmpelse af madfattigdom, og tilbyder industrien en mulighed for at bruge Spotmarket.dk, til at skabe nytteværdi med overskudsvarer.”

MADOVERSKUD er blevet muligt, fordi myndighederne har givet afkald på afgifter, når man forærer mad og dagligvarer til velgørenhed.  Desuden sparer leverandørerne udgifter til destruktionen af varerne. På enkelte varer er der dog stadig afgifter.

Projektet har modtaget økonomisk støtte fra Miljøstyrelsen.

Se www.madoverskud.dk for yderligere info.

Flere DLF Nyheder

 • 07/12/2017 food magasinet vol. 8 – om conveniencefood, kvalitet og markedsudvikling

  food magasinet vol. 8 ser nærmere på conveniecefood og hvordan foodservicebranchen bidrager hertil. Udvalget er større, kvaliteten her højere og potentialet for vækst er stor.

  LÆS MERE
 • 22/09/2017 food magasinet vol. 7 - om bæredygtighed, økologi og fremtidens fødevarer

  I food magasinet vol. 7 finder du forskellige eksperters syn på, hvornår mad er bæredygtigt og får inspiration til, hvad du skal være opmærksom på, når du vil levere og servere bæredygtig mad.

  LÆS MERE
 • 29/06/2017 Rapport - Consumer Access to Brands

  DLF har sammen med 10 andre europæiske lande sat fokus på forbrugernes adgang til et alsidigt dagligvareudbud. Du kan læse mere i rapporten "Consumer Access to Brands" her.

  LÆS MERE
 • 30/05/2017 food magasinet vol. 6 – om specialdesignet mad, smagsnuancer og succesjuicere

  food magasinet vol. 6 har fokus på specialdesignet mad. Vi taler med eksperter om funktionelle fødevarer, beriget kost og 3D-printet mad. Du kan læse om smagens betydning for spiseoplevelsen.

  LÆS MERE
 • 09/05/2017 Det mener deltagerne om DLF’s nye digitale uddannelse

  Deltagerne på digital uddannelse udtaler sig

  LÆS MERE
 • 09/05/2017 Ny uddannelse i digital markedsføring i dagligvarebranchen

  DLF har i samarbejde med LIFTED Competence skræddersyet en uddannelse i digital markedsføring specifikt for dagligvarebranchen

  LÆS MERE
 • 09/05/2017 Spotmarket – sælg dine restpartier

  Spotmarket – en platform, hvor du kan afdisponere dine restpartier på en nem og effektiv måde

  LÆS MERE
 • 05/05/2017 GS1Trade Exact og Image kampagne 2017

  Tilbud til eksisterende medlemmer af GS1Trade Sync - og dig der bliver det inden 30. juni 2017.

  LÆS MERE
 • 04/04/2017 FIELD SALES RAPPORTEN 2017

  Field Sales rapporten 2017 er nu klar - den dækker mere end 700 salgskonsulenter. Der blæser positive vinde i forventningerne til det fremtidige butiksarbejde. Læs rapporten og se om du er enig!

  LÆS MERE
 • 24/03/2017 Ny fødevaremesse kom godt fra start

  Den nye fødevaremesse Madværkstedet sluttede onsdag efter to inspirerende dage med fokus på fødevarebranchen.

  LÆS MERE
 • 24/03/2017 NGO´er og fødevareindustri giver mad-hjælp til udsatte

  Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad, Spotmarket.dk, DLF og Dansk Cater vil hver uge uddele op til 500-1000 kilo overskudsmad/dagligvarer

  LÆS MERE
 • 23/03/2017 DLF QUARTERLY - ONLINE

  DLF nye QUARTERLY - ONLINE rapport giver viden om markedet, shopperinsights og trends.

  LÆS MERE
Se alle nyheder